Pusťte quinou do své kuchyně - quinoa neboli merlík čilský patří mezi superpotraviny!
Za superpotravinu je quinoa považována hlavně díky své nutriční kvalitě - zrna merlíku se konzumují zejména kvůli obsaženým komplexním sacharidům, ale také i bílkovinám. Příznivý je i obsah obsažených tuků, ze 70% tvořeno z polynenasycených mastných kyselin, jejichž příjem je v populaci obecně nedostačující. Absence lepku potěší lidi trpící celiakií a jeho intolerancí. Vláknina obsažená v quinoe je nerozpustná, takže předchází vzniku žlučových kamenů a pomáhá z těla vylučovat toxiny. Snižuje riziko rakoviny.
Quinoa je vhodná jako doplněk jídelníčku při redukci váhy.
Použití v kuchyni: quinou lze podávat jako přílohu k masu či rybě, ale také jako samostatný pokrm ve formě kaší či různých zeleninových salátů.
Krajina původu: Peru
Dodavatel: Country Life