Jáhly patří k tradičním českým potravinám, jsou přirozeně bezlepkové a velmi chutné. Můžete z nich připravit sladká i slaná jídla – koláče, nákypy, kaši, nejznámější je jahelník, který můžete připravit na několik způsobů.
Jáhly patří mezi obiloviny a vznikají odstraněním slupky z prosa. Jsou to drobné jasně žluté kuličky. Proso bylo jednou z hlavních obilovin Slovanů, kteří z něj vařili kaše, polévky a různé placky.
Jáhly jsou zdrojem železa a fosforu, obsahují také hořčík a mangan, křemík a vitamíny skupiny B. Jsou také zdrojem prospěšných nenasycených mastných kyselin a obsahují vlákniny.
Zařaďte je do jídelníčku, protože:
- Jsou přirozeně bezlepkové
- Jsou dobře stravitelné
- Patří mezi nejméně alergizující potraviny
- Jsou výživné, obsahují vlákninu – pomáhají s trávením
- Snadno je připravíte
- Můžete je upravovat nasladko i naslano
- Patří mezi české tradiční potraviny
Země původu: Polsko
Dodavatel: Natural Jihlava