Objevte jedinečné svatojánské žito, známé také jako Waldstaudenské žito, pocházející z biofarmy Waldviertler Biohof.
Co je to svatojánské žito?
Žito trsnaté (Secale cereale var. multicaule) je starý rostlinný druh, který se u nás dříve pěstoval především na Valašsku a lidově byl nazýván lesní žito, svatojánské žito, křibice, škřípice, jánské žito aj. Svatojánské proto, že bylo seto v období sv. Jana (24. června) a prvním rokem se spásalo dobytkem nebo sloužilo na krmení. Zrnka jsou menší, tmavší a žlutější.
K čemu je dobré?
Tato malá zrnka (o velikosti zrn rýže) se pyšní intenzivní, zemitou chutí. Díky vysokému obsahu živin, zejména vlákniny a bílkovin, jsou obzvláště snadno stravitelná.
Mouka z tohoto žita se hodí pro pečení celožitného kváskového chleba a také do chlebů v kombinaci se špaldou nebo pšenicí. Chléb z něj má specifické aroma a pomaleji okorává. Je snadno stravitelný a dobře snášený i bezlepkáři.
Mouku lze použít i na nudle, na palačinky nebo knedlíky. Doporučujeme směsi s jinými moukami třeba z jednozrnky nebo s ječnou.
Z jánské mouky můžete vykouzlit například vynikající perník.
A samozřejmě jako jakékoli jiné obilí můžete žito uvařit jako přílohu tam, kde byste použili rýži nebo pohanku nebo běžné kroupy. Doporučujeme zrna namočit předem na několik hodin (klidně přes noc) a počítejte s tím, že se vaří déle, než bílá rýže.
Žito sice obsahuje lepek, ale často ho snesou i lidé, kteří se musí vyhýbat pšenici a běžným komerčním výrobkům.
Pokud máte rádi podrobnější informace, čtěte tady: https://uroda.cz/trsnate-zito-kribice/
Alergen: lepek
Uchovávejte v suchu a temnu při pokojové teplotě do 25°C.
Zemědělská produkce: Rakousko
Waldviertler Biohof je rakouská biofarma ležící poblíž českých hranic, v okrese Waidhofen an der Thaya –tedy „co by kamenem dohodil“ od Chytrova.
Majitel pan Karl Ring se věnuje bio zemědělství od roku 2009 a svoje poslání dělá s láskou. I když se to říká o mnohých, u něj na statku je cítit nadšení pro přirozené pěstování plodin, zaujetí zejména pro staré odrůdy obilí a přesvědčení, že jde dělat věci poctivě.
Karl se řídí myšlenkou, že člověk jen stěží může být zdravější než jeho jídlo. Zdravá půda, zdravé rostliny, a tedy zdravé potraviny – to je hlavní zásada, které se plně drží. Na farmě se pěstují se pouze plodiny vhodné pro danou půdu, jako je špalda, různé druhy pšenice, ječmen, oves nahý, plané trvalky, žito, mák, čočka, hrách, cizrna, fazole, pohanka a další zelenina a byliny, stejně jako různé kvetoucí rostliny. Z obilí také melou čerstvou mouku, dělají kroupy a vločky, lisují kvalitní oleje... Na veletrhu „Ab Hof“ ve Wieselburgu v roce 2025 získali ocenění čtyři z nich.
My vám tedy moc rádi nabízíme produkty „od sousedů“, protože jsou i naší srdcovkou.