Známé přísloví praví: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“ Po zásluze. Bez černý patří mezi nejznámější léčivé rostliny. V mnoha částech Evropy byl považovaný za kouzelnou rostlinu. Bezové květy tiší příznaky nachlazení, pomáhají při horečce a zánětu nosních i čelních dutin, lze je rovněž využít k omezení tvorby hlenů při senné rýmě, zánětu dutin a infekcích středního ucha. Sirup z bezových bobulí zase tiší příznaky a krátí dobu trvání chřipky.
Pro studenou limču nařeďte vodou nebo minerálkou v poměru 1:8 až 1:12. Je vhodný i k oslazení čaje, müsli, kaše i do míchaných nápojů. Náš chytrý sirup z bezinky vám bude chutnat ještě více, když si ho připravíte s veselými bylinkovými kostkami ledu. Zkuste lístečky máty, meduňky, nebo kvítky růží, sedmikrásky či levandule, naplňte jimi formičku na led, zalijte vodou a dejte zmrazit.
Složení: bylinný macerát (voda, květy bezu černého), tmavý třtinový cukr 33 %, citrón
Obsah: 0, 25 l
Uchovejte v chladu a temnu, po otevření skladujte v ledničce a spotřebujte do 21 dní.
Vyrobeno s láskou na Chytrově.
Vybírejte i z naší další bylinkové a ovocné nadílky: máta, kopřiva, šalvěj, meduňka, mateřídouška, jablko s kořením, jablko se zázvorem